Starters International Business

Het RVO helpt ondernemende Nederlanders en beleidsmedewerkers vooruit op het gebied van duurzaamheid, zakendoen over de grenzen, agrarisch ondernemen en innovatie. Samen met onze partners maken we Nederland economisch sterker en duurzamer.

Wilt u uw product in het buitenland op de markt brengen, maar heeft u net dat extra beetje hulp nodig? Dan is er de regeling Starters International Business (SIB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De SIB-regeling helpt bedrijven die de stap willen maken naar buitenlandse markten. Fyousion biedt u als adviseur coaching, mogelijkheden tot onderzoek en mogelijkheden tot het organiseren of participeren in een handelsmissie.

Starters International Business (SIB) | RVO.nl | Rijksdienst

SIB

Starters International Business

Wilt u zich met uw bedrijf internationaal verder oriënteren, professionaliseren of zet u uw allereerste stappen in het buitenland als ondernemer? Dan is de SIB-regeling een uitgelezen instrument voor u. Fyousion Advies voorziet u, van een adviesstuk wanneer u zich met uw bedrijf gaat richten op de buitenlandse markt.

De regeling Starters International Business (SIB) richt zich op bedrijven met groeipotentie die de stap willen maken naar buitenlandse markten. Export biedt tenslotte nieuwe kansen en kan leiden tot extra omzet.  Hiertoe heeft RVO drie instrumenten ontwikkeld, te weten: de Coachingsvoucher, de Kennisvoucher en de Missievoucher. Hieronder vindt u per voucher een korte introductie.

SIB Coachingsvoucher

De SIB is primair een bewustwordingstraject waarbij samen met een SIB-adviseur in ongeveer drie gesprekken terug naar de basis wordt gegaan: waarom wilt u exporteren? Wat is uw onderscheidend vermogen? Wie zijn uw klanten? Wat wilt u bereiken? Wat heeft u ervoor over? Dit zijn enkele vragen die u gesteld zullen worden. Vervolgens wordt onderzocht wat voor u de meest kansrijke markten zijn en welke factoren relevant zijn. Hierbij wordt natuurlijk gekeken naar markten die u wellicht al onderzocht wilde hebben. Tenslotte zal bepaald worden welke acties nodig zijn en aan welke voorwaarden voldaan moet worden om succesvol de eerste internationale stappen te kunnen zetten: dit samen vormt uiteindelijk een concreet actieplan voor uw internationale activiteiten.

De gehele SIB-coaching bestaat uit de volgende stappen:

Bedrijfsanalyse

 1. Competenties
 2. Ambities
 3. Middelen

Markt(en) keuze

 1. Demografisch
 2. Economisch
 3. Politiek
 4. Sociaal

Strategie (actieplan)

 1. Organisatie & processen
 2. Kennis & Vaardigheden
 3. Financiering

Opbrengsten

De SIB bestaat uit een voucher ter waarde van € 2.400,-. Deze voucher vergoedt het volledige SIB-traject en is in te wisselen bij een door de RVO erkende SIB-adviseur. Hiervoor bent u bij ons aan het juiste adres, Fyousion Advies is gecertificeerd SIB-adviseur.

SIB Kennisvoucher

De Kennisvoucher is voor Nederlandse MKB-ondernemingen met (enige) internationale ervaring die zich georiënteerd hebben op een specifieke buitenlandse markt (bijvoorbeeld middels een SIB Coachingstraject, dit is echter geen vereiste) en concrete internationale stappen willen gaan zetten.  De Kennisvoucher kan ondersteunen bij het (verder) positioneren op een buitenlandse markt en is specifiek bedoeld voor fiscale en juridische ondersteuning middels de inhuur van een jurist, fiscalist of belastingadviseur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: het opzetten van een buitenlandse entiteit, beoordeling van bestaande contracten of het opstellen van nieuwe contracten, algemene voorwaarden bij exporttransacties en andere juridische of fiscale kennis gericht op duurzame internationalisering.

Aanvullende eisen adviseur

Aanvullende eisen adviseur

De externe deskundige die u inhuurt, moet voldoen aan de volgende eisen:

 • De deskundige werkt bij een adviesonderneming met juridische en/of fiscale kennis met minimaal 5 werknemers.
 • De deskundige heeft meer dan 5 jaar ervaring op het gebied van adviseren over juridische en/of fiscale vraagstukken aangaande internationaal ondernemen.
 • De deskundige beschikt over ten minste hbo werk- en denkniveau.

Opbrengsten

Met de voucher kunt u een vergoeding krijgen van 50 % van de kosten, tot een maximum van € 2.500,– exclusief btw. Dit is vergelijkbaar met ongeveer 40 adviesuren. Per MKB-onderneming wordt slechts één voucher verstrekt.

SIB Missievoucher

Met een Missievoucher kan deelgenomen worden aan een uitgaande handelsmissie of een collectieve beursinzending. Een handelsmissie is een georganiseerde, meerdaagse reis met meerdere Nederlandse bedrijven naar een buitenlandse markt. De missie bevat zowel individuele matchmaking als gezamenlijke programmaonderdelen. Een collectieve beursinzending bestaat uit een Paviljoen met individuele stands van Nederlandse bedrijven die deelnemen aan een buitenlandse vakbeurs.

Opbrengsten  

U krijgt met een voucher een financiële tegemoetkoming van 50 % van de deelnameprijs die de organisator in rekening brengt, tot een maximum van € 1.500,- (exclusief btw) voor deelname aan een collectieve beursinzending of handelsmissie. De reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening.

Meer weten over subsidies op het gebied van SIB?

We helpen je graag! Mail ons naar info@fyousion.nl